TOP: V noci zo soboty na nedeľu nastane úplné zatmenie Mesiaca

02.03.2007 Celý región

Vysoké Tatry 2. marca (TASR) - V noci zo soboty na nedeľu nastane úplné zatmenie Mesiaca. Bude prvé v tomto roku a v prípade jasnej oblohy pozorovateľné poča...
Vysoké Tatry 2. marca (TASR) - V noci zo soboty na nedeľu nastane úplné zatmenie Mesiaca. Bude prvé v tomto roku a v prípade jasnej oblohy pozorovateľné počas celej fázy, keď sa Mesiac bude postupne ponárať do tieňa Zeme a vychádzať z neho.

Úkaz potrvá 3 hodiny a 42 minút, začne sa v sobotu 3. marca o 22.30 hod. a skončí v nedeľu 4. marca o 02.12 hod. Budú ho môcť pozorovať obyvatelia celej Európy. Na rozdiel od zatmenia Slnka je zatmenie Mesiaca viditeľné z celej pologule, ktorá má v danej chvíli Mesiac nad obzorom.
Fáza úplného zatmenia alebo totality nastane 16 minút pred polnocou a potrvá viac ako hodinu. Ani vtedy nebude Mesiac celkom tmavý. Počas úplného zatmenia má oranžovo-červené sfarbenie, čo spôsobuje ohyb a rozptyl slnečného svetla v zemskej atmosfére.
Ďalšie úplné zatmenie Mesiaca nastane 28. augusta 2007, ale z Európy nebude pozorovateľné. Šancu opäť vidieť tento úkaz budú mať obyvatelia Slovenska o rok - 21. februára 2008.
V prípade zamračenej oblohy nad Slovenskom odporúčajú astronómovia pozrieť si zatmenie v priamom prenose na internete. Záujemcovia nájdu informácie a odkazy na stránke www.astro.sk/news/ Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied v Tatranskej Lomnici.
 

Vyberte región